• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

AKÜ tarafından "Doğu Türkistan ve Soykırım" konulu bir konferans düzenlendi.

AKÜ tarafından "Doğu Türkistan ve Soykırım" konulu bir konferans düzenlendi.

EĞİTİM 19.04.2024 16:03:27 0
AKÜ tarafından
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Ocakları Afyon Şubesi, AKÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, AKÜ Genç Hukukçular Kulübü ve AKÜ Edebiyat Topluluğu tarafından "Uluslararası Hukuk Bağlamında Doğu Türkistan ve Soykırım" konulu bir konferans düzenlendi.

AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Akın, selamlama konuşmasında soykırımlara karşı uyanık olunması gerektiğini ve mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Akın ayrıca, soykırımların gündeme getirilmesi ve unutturulmamasının önemine değindi.

Konferansta, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkin Emet, Doğu Türkistan'da yaşanan baskı ve soykırımın tarihini anlattı. Ayrıca, Doğu Türkistan için yapılması gerekenler ve Doğu Türkistan'ın hukuki statüsü hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Emet, Türkiye'de Doğu Türkistan sorununun uzun zamandır gündeme getirildiğini ve son yıllarda batı dünyasında da çalışmalar yapıldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de Çin ve Doğu Türkistan hakkında bilgi kirliliği olduğunu ve Çin'in bir algı operasyonu yürüttüğünü ifade etti.

Doğu Türkistan'da ciddi bir soykırımın yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Emet, dünyadaki diğer soykırımlara da değindi ve bu sorunun artık çözülmesi gereken bir mesele olduğunu belirtti. Ayrıca, Doğu Türkistan'ın sadece Uygur Türklerinden ibaret olmadığını ve Kazak Türkleri, Kırgızlar, Tatarlar ve Özbekler gibi farklı Türk topluluklarının da bulunduğunu ifade etti.

Emet, Doğu Türkistan'da her 10 yılda bir büyük katliamların gerçekleştiğini ve baskılarla birlikte milli şuurun arttığını belirtti. Türk dünyasının sorunu olarak da değerlendirilen milli şuur eksikliği konusuna değinen Emet, Uygur Türkleri'nin kendi kültürlerine ve kimliklerine sahip çıktığını ifade etti. Konferans, Prof. Dr. Erkin Emet'in Prof. Dr. Cüneyt Akın'a kitap hediye etmesiyle sona erdi.

#AfyonKocatepeÜniversitesi #AKÜ #TürkOcakları #ÇağdaşTürkLehçeleriveEdebiyatlarıBölümü #GençHukukçularKlübü #EdebiyatTopluluğu #DoğuTürkistan #Soykırım

Haber Kaynak : sezai.org.tr
  • Perşembe 18.4 ° / 8 ° false
  • Cuma 20.3 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.8 ° / 6.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu