Fikret YAMAN


Tercihlerinizi bilinçsiz rehberlere bırakmayın


Tercihlerinizi bilinçsiz rehberlere bırakmayın
Fikret YAMAN

Fikret YAMAN

E-Posta : fyaman78@gmail.com

Üniversite tercihleri bilinçsiz rehberlere bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir.

Son günlerde ÖSYM tarafından üniversite sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrenci adayları ve ailelerini bir telaş sardı. Nereyi tercih etmeliyim? Hangi bölüm gelecek vaad ediyor? Hangi üniversitenin eğitim kadrosu daha iyi? şeklinde bir çok sorular içerisinde doğru yolu bulma gayretinde olan öğrenci ve velileri.

Bu dönemde bölümler ve üniversiteler hakkında en çok başvurulan kişiler rehber öğretmenler. Her meslekte olduğu gibi işini iyi yapanlar ve rehberliğin ne olduğunu bilmeyenler de var. Öğrenciler rehber hocalarının yönlendirmeleri ile geleceklerini şekillendirme çabası içerisindeler.

Fakat çevremizde sınava girmiş ve başarılı olmuş öğrenci ve aileleriyle görüştüğümde rehber öğretmenlerinin söylemlerini hayretler içerisinde kalarak dinliyorum. Kimisi “o bölümde okuyacağına hiç okuma daha iyi” derken kimisi “o ilde sosyal aktivite yok onun yerine şu ili yaz” şeklinde eğitim kalitesinden çok uzakifadelerde bulunuyorlar.

Bazı rehberlere!!!baktığınızda üniversitenin ne kadar gereksiz olduğunu öğrencilere söyleyenler, bazıları ise çocuk iyi bölümleri kazanırken “seneye hazırlan bir daha şansını dene” diyorlarmış. Kimisi de kazanılacak üniversitelere gülerek çocuğun okuma isteğini öldürüyorlarmış.

O zaman o sözde rehber öğretmenlere sorarım. “Senin işin insanları okumaktan soğutmak mı?”. Bu tarz, eğitimden anlamayan sözleri söyleyenler için klavuz-karga sözü aklıma geliyor ama. Eğitim ciddi bir iştir. Bu nedenle çocukların geleceklerine yön verirken defalarca düşünün.

Tabiki mesleğini iyi yapan, hakkıyla yerine getiren rehber öğretmenleri kutluyorum. İnşallah diğer rehber öğretmenler de sizlerin yolundan giderler.

Üniversiteli olacak kardeşlerime de şunu söylemek istiyorum. Hayat sizin hayatınız. Mutlu olabileceğiniz, ileride çalışmaktan keyif alabileceğiniz bölümler tercih ediniz.

Çünkü çalışma hayatında mutlu olmanız demek hayatınızın her alanına bunu yansıtmanız demektir. İnşallah istediğiniz bölümleri kazanırsınız.

Başarılı olamayan öğrenciler için de bu, hayatın sonu değildir. Nerede yanlış yaptıklarını en iyi kendileri bilirler. Ve bu yanlışlarını düzelterek önümüzdeki sınavlarda başarı sağlarlar. Aileler de çocuklarına bu noktada destek olmak durumundadırlar.

Son olarak;

Üniversite Tercihleri Bilinçsiz Rehberlere Bırakılmayacak Kadar Ciddi Bir İştir…”

 

Doç.Dr.Fikret YAMAN

AKÜ UTF BÖL.BŞK.YARD.  12 Ağustos 2020 Çarşamba 22:40